Thursday, 21 June 2012

part 41 : Chicken Chop

yehaaa..jari jemari menari dengan riang ria nya...chicken chop ini irah dah lama mencubanya baru sekarang la dapat share dengan semua heheh...first percubaan dan komen dari en.tunang LULUS katanya sedap..sedap..sedap dah berapa kali dia request suruh buat lagi,tapi cik tunang dia ni belum ada kerajinan lagi nak membuatnya lagi..hohohoho

                                                      gunakan ayam bahagian ini ;)


                              buatkan hirisan di bhgian atas ayam supaya bahan perap meresap didalam ayam
                      

Cara memBuat Ayam

-serbuk lada putih(sukatan agak-agak)
-serbuk lada hitam(sukatan agak-agak)
-letakkan sedikit garam(kemudian biarkan selama 45 minit/ sejam)
-celupkan ayam dengan tepung gandum sehingga rata
- kemudian celupkan ayam tadi dengan telur pula sehingga rata
-akhir sekali gaulkan serbuk roti ayam tadi sehingga menutup semua bahagia ayam berkenaan
-goreng sehingga masak ;)


Cara Membuat Kuah

-cairkan sebahagian butter sehingga cair
-masukkan serbuk black paper yang( diblander dengan lada hitam ikut kemahuan,dicampur 2 ulas bawang putih,dan sebiji bawang merahsehingga hancur)taburkan juga lserbuk lada putih sedikit
-setelah naik bau masukkan air agak-agak
-kemudian masukan sedikit tepung jagung
-sedikit tepung gandum
-kacau sehingga kuah menjadi likat dan secukup rasa
-dah masak bolehla tuangkan di atas ayam ;)

                                                                     
                                                      taraaa....bolehh disertakan dengan kentang ;)


selamat mencuba ;)
                                            

                    

part 40 : Coklat :)

Assalamualaikum

Ya allah sungguh lama jari jemari tidak menulis disini nak kata sibuk tak pun hahahah..tapi perasaan untuk menulis itu tiada dan hari ini terasa ingin menari-nari disini.Sebenarnya banyak perkara hendak dikongsi kan harap rajin la jari menari ini melangkah dengan penuh gaya nya ;)


 Untuk kali ini nak la share cara-cara buat coklat..mungkin ramai yang mengetahui nya tapi nak jugak share heheheh lagipun  di atas permintaan sorang akak di fb mohon share cara-cara membuatnya..maaf yerk akak irah baru berkesempatan untuk menulis disini jom layann langkah-langkahnya

                                               mula mula masukkan air di dalam kuali :)


                       kemudian letak kat periuk di atas nya ini di namakan teknik boil (rasa nama nya tu lau salah sorry heheh )


                                       kemudian bolehlah letak coklat di dalam periuk sampaikan cair.Coklat boleh beli di kedai kek yerk sorry lupa nak ambil gambar coklat dia..calburyy pun boleyyy ;)


                                          
                                                kacau coklat sampai sebatii...sehingga tiada ketul-ketul


                                              setelah selesai boleh trus masukkan dalam acuan

                                   irah taburkan benda alah nie dahulu..saja la kan..nak buat yang cantik2 belum reti lagi jadi buat yang simple-simple dahulu.

                             tuangkan coklat di dalam bekas :) dan biarkan sampai sejuk kemudian masukkan di dalam peti ais
                                         
                                                            taraa...ini la hasilnya.....
       

harap dapat membantu sesiapa yang pertama kali ingin membuat coklat..tapi ini bukan profesional la hohooh...tapi memang memerlukan kesabaran yang tinggi untuk menuang coklat tersebut di dalam bekas heheheh...

sekian ;)